Skip to main content

Cybergevaren

Het is vijf voor twaalf. Cybercriminaliteit neemt elke dag toe. In 2012 werden 556 miljoen gevallen geregistreerd, goed voor een totale schade van enkele miljarden euro’s. Een ver-van-mijn-bed-show denkt u? Fout. DOM bracht een panel van experts samen en onderzocht het cybergevaar in detail. Met deze conclusies.

Bekijk onze expertise

Vier vervelende lessen

Specialisten waarschuwen voor onderschatting van het gevaar. Uit hun analyses leiden we vier vervelende maar belangrijke lessen af:

  • Les één: het risico is reëel – Bijna iedere ondernemer is bezorgd over zijn onlineveiligheid en beseft het belang van beveiliging. Toch is het even schrikken als blijkt dat ruim een derde van alle cyberaanvallen gericht zijn aan bedrijven met minder dan twintig medewerkers. KMO’s zijn doelwit nummer één van cybercriminelen.
  • Les twee: de schade kan fors oplopen – Langdurige netwerkonderbreking, imagoschade, diefstal van bedrijfsgeheimen, … allemaal grote risico’s. Maar u vreest terecht vooral claims van benadeelde klanten. Want die kunnen astronomisch hoog oplopen.
  • Les drie: veilig bestaat niet – Uw virusscanner, firewall en wachtwoordmuur houden niet alles tegen. Net zoals dopingbestrijding in de sport, hinkt ook cyberbeveiliging altijd een stapje achterop. Alles wat door mensen gemaakt is, kan door mensen gekraakt worden.
  • Les vier: professionele bijstand is nodig – De overgrote meerderheid van de KMO’s zorgt zélf voor zijn onlineveiligheid. Werknemers zijn onvoldoende gesensibiliseerd en hebben vaak te ruime rechten en bevoegdheden in de digitale omgeving. Bovendien weet niemand in uw bedrijf precies hoe de technologie werkt en waar de risico’s schuilen.

Vier quick wins op vlak van preventie

Digitale beveiliging is maatwerk. U moet een specialist onder de arm nemen om de deuren naar uw digitale data te sluiten en te vergrendelen. Maar zet in afwachting van die investering alvast deze stappen:

  1. Maak een korte en duidelijke beleidsnota op voor medewerkers over gevaren op internet en e-mail. Zorg ervoor dat iedereen de nota leest. U vindt hier inspiratie voor uw eigen nota.
  2. Maak uw wachtwoorden langer dan acht karakters. Of nog beter: gebruik een wachtwoord manager om lange en complexe wachtwoorden te creëren.
  3. Beperk de digitale rechten van uw medewerkers.
  4. Denk even kritisch na voor u een ontvangen e-mail zomaar opent. Kent u de afzender? Vertrouwt u de bijlage?

Wat u écht nodig hebt: een verzekering

Een groot risico, met een potentieel hoog schadebedrag en ontoereikende preventie? Dat schreeuwt om een afdoende verzekering. We zetten voor u alle relevante waarborgen op een rij, met extra veel uitleg. Zo kunt u de polis uittekenen die u nodig hebt.

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.