Skip to main content

Verzeker uw zwembad-risico’s

Uw (opblaasbaar) zwembad of zwemvijver een bron van plezier ?

Hou dat vooral zo !

De voorbije jaren plaatsten steeds meer Belgen een eigen (opblaasbaar) zwembad of zwemvijver. Deze trend versterkte nog tijdens de warme zomermaanden van 2018 … met tot 30% meer aanvragen bij zwembadverkopers !

Fun verzekerd ! Of toch niet helemaal ?

Hoever reikt uw verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid eigenlijk over kinderen die bij u thuis komen zwemmen ? En wat bij lichamelijke kwetsuren ?

Bekijk onze expertise

De specialisten van DOM zochten het antwoord op enkele zeer fundamentele en veelgestelde vragen over risico’s en verantwoordelijkheden omtrent zwembaden en zwemvijvers :

Ik heb een zwembad/zwemvijver en nodig kinderen uit om te komen zwemmen. Wat met mijn en hun aansprakelijkheid als er iets misloopt ?

Indien de ouders van de genodigde kinderen niet aanwezig zijn, vallen deze kinderen steeds onder uw toezicht-plicht.Heeft u een ‘familiale verzekering’, dan bent u in dergelijke situaties beschermd dankzij een bijzondere dekkingsuitbreiding die we hieronder toelichten aan de hand van enkele herkenbare voorbeelden :

  • Het zoontje van de buren komt spelen. Na een onverwacht duwtje van uw dochter valt hij in het water en kwetst daarbij zijn schouder.
     Uw familiale vergoedt de kwetsuren van de buurjongen.
  • Een schoolvriend werpt een zwembad-speelgoedje weg in de foute richting en breekt het raam van de buren
     Uw familiale vergoedt het kapotte raam van de buren.
    De ‘persoonlijke aansprakelijkheid’ van de genodigde kinderen voor schade toegebracht aan derden is dus eveneens verzekerd.
  • Een vriendinnetje komt zwemmen, is te bruusk en verwondt zo de mond van uw dochter.
     Uw familiale vergoedt de tandartskosten, … van uw eigen dochter !
    Zelfs de lichamelijke schade van uw eigen gezinsleden, opgelopen door een fout van een kind dat onder uw (tijdelijke) toezicht stond is dus verzekerd! Dit scenario is erg uniek, want er zijn (quasi) geen andere scenario’s denkbaar waarin u zèlf wordt vergoed vanuit uw eigen familiale verzekering. Deze dekt immers in beginsel enkel schade aan derden.

Ik heb een zwembad/zwemvijver maar ben niet thuis. Ben ik dan toch verantwoordelijk voor ongelukken die zich kunnen voordoen in mijn zwembad ?

In tegenstelling tot bij publieke zwembaden, is er voor privé zwembaden/zwemvijvers geen specifieke regelgeving van toepassing.Als u dus afwezig bent en bijvoorbeeld uw buren of familie komen bij u thuis zwemmen, dan is er steeds sprake van risico-aanvaarding in hoofde van deze zwemmers. Het speelt daarbij geen enkele rol of zij uw toestemming kregen of niet : u bent niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.Klinkt logisch, maar toch kunnen contextuele elementen deze stelling nog ondergraven. Dat is bijvoorbeeld het geval indien uw zwembad gebreken vertoont of indien er een probleem wordt vastgesteld met de waterkwaliteit.

Om dergelijke kans op aansprakelijkheid te verminderen raden wij aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld :

  • De plaatsing van een omheining rond uw tuin en/of zwembad/zwemvijver.
  • Zorg ervoor dat uw zwembad/zwemvijver goed onderhouden blijft.
  • De plaatsing van een rolluik of lamellendek.

En wat met eventuele schade aan mijn zwembad/zwemvijver zelf ?

Sommige verzekeraars voorzien in de brandverzekering een uitbreiding voor schade aan het zwembad of de zwemvijver. De inhoud van deze extra dekkingen verschilt, maar ligt steeds in lijn met de verzekeringswaarborgen voor uw woning zelf (vb. stormschade, hagelbollen die gaten maakten in het lamellendek, lek in waterleiding naar/van het zwembad, waterverlies t.g.v. een gedekte schade, stroomstoot die uw elektrische apparatuur beschadigt, …).

Heeft u een zwembad of zwemvijver ? Laat het ons dan sowieso weten zodat wij dit correct kunnen melden bij uw brandverzekeraar !

AG Insurance gaat als enige verzekeraar nog een stapje verder. Via hun optionele “Pack Zwembad” geniet u extra bescherming tegen alle materiële schade aan luiken, liner, zonnecollectoren en de hele technische installatie.

Hieronder enkele voorbeelden waarin dergelijk pack zijn meerwaarde bewijst :

  • Uw hond neemt een plotse duik in uw zwembad en beschadigt de liner.
  • De circulatiepomp loopt vast door takjes waardoor de motor verbrandt.
  • Een dief gaat ’s nachts aan de haal met uw schoonmaakrobot.

Meer info vindt u terug in de brochurefiche of algemene voorwaarden van “Pack Zwembad”.

Voorkomen is beter dan genezen

Als toemaatje geven we graag nog volgende preventieve tips mee :

  • Zorg steeds voor een EHBO kistje vlakbij uw zwembad en toon ook uw genodigden waar het ligt.
  • Investeer in basis-veiligheid zoals bijvoorbeeld een zwembadalarm, een afdekking of omheining.
  • Ga niet lichtzinnig om met uw wettelijke toezicht-plicht, zeker indien er kleine kinderen komen zwemmen. Blijf zelf in de buurt als er wordt gezwommen. Of ‘sluit’ uw zwembad als u even weg moet.

Meer tips…

  • Maak duidelijke afspraken over welk soort spelletjes toegelaten zijn. Kwestie van ongevallen te vermijden.
  • Let op met krachtige zwembadafzuiging, zeker wanneer er kleine kinderen komen zwemmen. We verwijzen hierbij naar het verschrikkelijke drama dat zich in de zomer van 2018 in Portugal afspeelde. Bij twijfel is het slim om de watercirculatie tijdelijk af te zetten.
  • Maak duidelijk aan de kinderen wanneer een zwemmoment is afgelopen. Haal het zwembad-speelgoed uit het water om te vermijden dat kinderen op een onbewaakt moment toch terug in het water springen.

Wij wensen u alvast veel zwemplezier !

Bekijk onze andere oplossingen en diensten voor individuen :  verzekerensparenvermogen

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.