Skip to main content

Fondsen in de kijker

 

Hier bezorgen we u meer inzicht in uw beleggingsportefeuille.

Flexibele fondsen die actief beheerd worden

BL Global Flexible

Dit fonds heeft een neutraal risicoprofiel (risicoklasse 4 op 7) en kent een flexibel beheer door het fondsenhuis Banque de Luxembourg. De beheerder heeft de vrijheid om in verschillende asset classes (aandelen, obligaties, edelmetalen, liquiditeiten, etc.), in verschillende sectoren en wereldwijd te investeren. De aandelenpositie schommelt tussen 25% en 100%. Het fonds tracht ook de dalingen te beperken wanneer de beurzen corrigeren.

Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II

Dit fonds heeft een neutraal risicoprofiel (risicoklasse 4 op 7) en wordt actief beheerd door Flossbach von Storch Invest. De fondsbeheerder heeft een bottom-up visie, waarbij hij aandelen selecteert op basis van management, omzet, winst, dividenden, … Hij concentreert zich vooral op grote, solide en wereldwijd actieve bedrijven. Een geheugensteentje voor de samenstelling van het fonds is 70% aandelen – 10% obligaties – 10% cash – 10% goud. De doorlopende blootstelling aan goud is een soort van ‘verzekering’ tegen grote verliezen in tijden van paniek.

Capertino SICAV Flexible Allocation

Dit fonds heeft een gebalanceerd risicoprofiel (risicoklasse 5 op 7) en wordt actief beheerd door IFP Investment Management. Dit fondsenhuis doet het beheer niet alleen en krijgt het advies van Stefan Duchateau. Hij is een gewaardeerde consultant, specialist risicobeheer en docent aan de KU Leuven en de Universiteit van Hasselt.

Dynamische themafondsen op lange termijn

Pictet Global Megatrend Selection

Dit fonds heeft een dynamisch risicoprofiel (risicoklasse 6 op 7) en is een 100% aandelenfonds dat belegt in 10 thema’s waarbij minstens 3 zogenaamde ‘Global Megatrends’ samenkomen.
Global Megatrends zijn ‘thema’s die onze planeet de komende decennia zullen veranderen’ (vb. Duurzaamheid | Netwerk-economie | Individualisering | Immaterialisering | Focus op gezondheid | …). Deze ‘Global Megatrends’ worden bepaald door het ‘Kopenhagen Institute for Future Studies’ dat bestaat uit een 40-tal gerenommeerde academici. Wanneer minstens 3 dergelijke trends samenkomen in een concreet en haalbaar beleggingsthema (vb. er zijn voldoende bedrijven in actief), dan bekijkt Pictet of er een specifiek themafonds voor wordt opgericht.
Voorbeeld : Zo is het themafonds ‘Pictet Security’ een raakpunt van wel ‘Global Megatrends’ die de wereld de komende decennia zullen uitdagen :  Polarisatie +  Globalisering + Technologische Innovatie + Acceleratie van de complexiteit in onze samenleving + Demografische Ontwikkeling.
Wie gelooft in meerdere thema’s uit deze aanpak, kan beleggen in het Pictet Global Megatrend Selection fonds. In dit fonds bent u belegd in de 10 themafondsen van Pictet en geniet u bovendien van een automatische herbalancering die ervoor zorgt dat u een gelijke blootstelling aan elk thema behoudt doorheen de tijd. Hierdoor daalt ook de volatiliteit van het fonds.

Mainfirst Global Equities

Dit fonds heeft een dynamisch risicoprofiel (risicoklasse 6 op 7) en belegt wereldwijd in aandelen, met een aandelenallocatie tussen 0 en 100%. Het fonds richt zich op structurele trends zoals technologische vooruitgang (vb. zelfrijdende auto’s), de nieuwe generatie van digitale consumptie of klimaatverandering. De aandelen worden geselecteerd op basis van uitgebreide bedrijfsanalyses (bottom-up), waarbij de voorkeur wordt gegeven aan bedrijven met een structureel groeiend bedrijfsmodel. De aandelenportefeuille is hier meer geconcentreerd en we spreken over zo’n 30-40 aandelen / bedrijven waarin er geïnvesteerd wordt.