Skip to main content

Beleggingsopties

Het grote voordeel van een TAK 21-verzekering ten opzichte van een TAK 23-verzekering is de kapitaalsgarantie. Dat geeft een gevoel van absolute veiligheid. Ook al weet iedereen dat geen enkele garantie absoluut is.

Is een TAK 23-verzekering dan per definitie ONVEILIG ? Neen. DOM ontwikkelde een tool om uw persoonlijk risicoprofiel te bepalen op basis van uw behoeften en verlangens én op basis van de financiële draagkracht van uw vermogen. Dit profiel hangt logischerwijs samen met de keuze van de fondsenmix en dus met het risicoprofiel van uw TAK 23. Maar wist u dat we de “veiligheid” van de fondsenmix ook kunnen beveiligen? Hiervoor bestaan er vier formules.

Stop Loss

Op elk individueel fonds kan een actieve stop loss geplaatst worden. Op die manier wordt er bij een zware daling (crisis) onmiddellijk en zonder kosten verkocht zodra de belegging onder een door u vooraf bepaalde grens (vb. -5%) duikt. Uniek aan een actieve stop loss is dat deze automatisch mee stijgt met de waarde van het fonds en bijgevolg steeds berekend wordt op de hoogste koers. Hierdoor vermindert de kans op verlies. Dit voordeel wordt duidelijk voorgesteld in volgende figuur, waarbij de actieve stop loss vergeleken wordt met een klassieke stop loss.

Veiligstellen van de meerwaarden

Wanneer een fonds een mooie stijging (vb. +15%) heeft neergezet, is het belangrijk om deze winsten tijdig af te romen. Anders wordt het gewicht van dit fonds te groot binnen de portefeuille. Het principe van automatische winstbeveiliging is een perfecte manier om het risicoprofiel van uw fondsenmix te stabiliseren! Bovendien verloopt dit proces volledig automatisch! Op volgende figuur worden de opties ‘stop loss’ en ‘veiligstellen van de meerwaarden’ nog eens getoond.

Drip Feeding

Drip Feeding is een veelgebruikte manier om markt-timing uit te schakelen. U gelooft in bepaalde fondsen of thema’s, maar u wilt vermijden dat u op het foute moment instapt. Via ‘Drip Feeding’ kiest u voor een gespreide instap. U brengt uw gelden onder in een defensief fonds en laat van daaruit ‘druppelsgewijs’ uw geld doorstromen naar de fondsen of thema’s waarin u gelooft. Door periodiek aan te kopen wordt volatiliteit uw vriend en vermijdt u het risico van ‘op het foute moment in te stappen’. Ook deze optie werkt volledig automatisch en is meestal gratis!

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.