Skip to main content

Sinds 19/04 is het Belgen weer toegestaan om te reizen, ook buiten de EU!

Het reisverbod is dus afgeschaft, al raadt het ministerie van binnenlandse zaken reizen nog steeds af.

Belangrijk: het kan nog altijd zijn dat er een inreisverbod van kracht is voor het land van bestemming.  Dit dien je steeds te checken op site van Diplomatie.

Het hoeft geen betoog dat COVID-19 zwaar inhakte in de reissector, en de veelheid aan wijzigende wetgeving ook reisverzekeraars kopbrekens bezorgde/bezorgt.  Langs deze weg proberen we jullie enkele belangrijke principes mee te geven….zodat u goed geïnformeerd kan vertrekken naar een hopelijk deugddoende vakantie.

Jaarlijkse formules met uitgebreide Covid-19 dekking

We beperken onze analyse tot de jaarformules die we onze klanten adviseerden.

Deze polissen dekken meestal natuurlijk veel meer dan enkel “COVID-19” gerelateerde zaken, denk maar aan pechbijstand, bagageverzekering, compensatiereis, personenbijstand en terugbetaling medische kosten niet gerelateerd aan Covid-19! 

Daaraan veranderde COVID-19 helemaal niets.  In onderstaande tabel kijken we zeer specifiek naar dekkingen het luik “annulatie”, “medische kosten” en “verlengd verblijf”  dat in dergelijke polissen verzekerd wordt en waarover we geregeld vragen krijgen.

*De laatste update aan deze tabel is gemaakt op 14 juni 2021. We kijken regelmatig na of de verzekeringsmaatschappijen nieuwe informatie vrijgeven.

De meeste jaarformules die wij adviseerden bieden dus ook dekking wanneer je ziek wordt door Covid-19.  Da’s dus goed nieuws

Hieronder zoomen we in op andere vragen -allemaal gelinkt aan COVID-maatregelen en wetgeving- die klanten ons stellen. 

Covid-19 coronavirus en veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn reis annuleren omdat ik het coronavirus heb opgelopen voor ik op reis vertrek? En krijg ik dan de annulatiekosten terugbetaald?

Ja, je annulatieverzekering is geldig als je niet op vakantie kan vertrekken wegens ziekte, op voorwaarde dat er voldaan wordt aan alle polisvoorwaarden EN er geen (in)reisverbod is EN er ook geen negatief reisadvies geldt vanwege de Belgische overheid op dag van vertrek.   

Je moet de ziekte kunnen aantonen aan de hand van een doktersbewijs (net zoals bij elke andere ziekte) en een positieve PCR-test. Ook indien jouw reisgenoot positief getest is wegens Covid-19, kan de reis geannuleerd worden.

Wat is niet gedekt:

  • Angst om te reizen wegens een uitbraak van het coronavirus op de vakantiebestemming:

Het risico op ziek worden is dus geen geldige reden voor een annulatie.  Ook wanneer je vroeger naar huis wil vanwege een COVID-19 uitbraak op jouw bestemming, komt de reisverzekering niet tussenbeide. Het risico op ziek worden is dus geen geldige reden voor een vervroegde terugkeer op kosten van de verzekeraar. 

  • Indien je in België in quarantaine moet voor vertrek, omdat je mogelijk het coronavirus hebt opgelopen:

Quarantaine is op zich een louter preventieve maatregel. Enkel in het geval dat je effectief ziek bent – aan te tonen met een doktersbewijs -, krijg je de annulatiekosten terugbetaald conform de polisvoorwaarden.

2. Voor of tijdens de vakantie ontvang ik een uitnodiging voor mijn “covid-19 vaccinatie”, en de voorgestelde datum valt in mijn verlof. Is dit een geldige reden om mijn vakantie te annuleren of vroegtijdig terug te keren en via mijn annulatieverzekering te genieten van een tussenkomst in de niet- genoten vakantiedagen?

Neen, het feit dat je nog niet gevaccineerd bent is geen geldige reden om te annuleren. Hou er ook rekening mee dat je misschien niet onmiddellijk mag terugkeren omwille van quarantaine als je toch zou terugkeren het misschien niet mogelijk is om meteen je vaccin te halen, omdat je in België mogelijk in quarantaine moet.

3. Wat als ik bij vertrek geweigerd wordt op mijn vlucht na een temperatuurcontrole op de luchthaven?

Een te hoge temperatuur kan wijzen op een ziekte. Ben je effectief ziek , dan is dit een gedekte gebeurtenis in de annuleringsverzekering. 

In dat geval zal uw reis vergoed worden als u een geldige annuleringsverzekering heeft onderschreven en de maatschappij de nodige documenten en medische attesten kan voorleggen.

4. Indien ik en/of mijn reisgezel in mijn hotel in quarantaine worden geplaatst omdat ik of mijn reisgezel tijdens mijn reis besmet zijn geraakt met het coronavirus, krijg ik dit verlengd verblijf dan    terugbetaald?

Ben je effectief ziek, dan zal je reisbijstand tussenkomen in de kosten van een verlengd verblijf.  Ook in geval van COVID-19. Dit dient steeds gestaafd te worden aan de hand van een medisch attest of een positieve PCR test.

Heeft u een andere vraag ? 

Reisbijstand-verzekeraars worden net als wijzelf geconfronteerd met tal van ‘nieuwe’ situaties / interpretaties en vragen.  Bijna elke verzekeraar koos ervoor om zijn/haar standpunten te communiceren & bundelen op een speciale COVID-pagina.    Check dus best vooraf even of jouw vraag daarop al wordt beantwoord.  Hieronder de link naar desbetreffende pagina van onze partner-maatschappijen.

Is dat antwoord onduidelijk of heb je een heel specifieke vraag, dan staan wij voor jou klaar !

Allianz Assistance

Europ Assistance

VAB

AIG 

Leave a Reply