Skip to main content

“Deze zomer trekken we met z’n allen naar het zuiden…op zomervakantie!” Maar is dat wel zo? Met z’n allen? Naar het Zuiden?

Uit onderzoek door Europ Assistance blijkt dat meer dan de helft (53%) van de ondervraagde Belgen dit jaar thuis blijft. Vooral bij de franstalige landgenoten is de toename van het aantal thuisblijvers opvallend (+17% tov 2015).

Wij lazen voor u ook de rest van dit boeiend onderzoek naar de reisintenties van Belgen & Europeanen anno 2016, en vatten de opmerkelijkste passages graag voor u samen.

HOE LANG?

53% van de Belgen gaat op vakantie. Voor 26% van hen is 1 weekje verlof voldoende. De helft gaat 2 weken op verlof. En 28% trekt er minstens 3 weken op uit.

WAARHEEN?

  • Terreur & het natte voorjaar drijven mensen massaal (88%!) richting Europese bestemmingen. En bij jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dit percentage zelfs op 94%! Dit gaat ten koste van landen met een verhoogde terreurdreiging zoals Egypte, Tunesië, Turkije en Marokko. En ook Griekenland heeft het moeilijk … wat direct te linken is aan de economische crisis en vluchtelingenproblematiek.
  • Mensen zijn geïnteresseerder in de juiste waarborgen van hun reisbijstand-verzekering. Is terreur gedekt? Wat bij annulatie? Of bij een staking … want ook die problematiek is zeer aanwezig.

HOE?

  • 50% van de ondervraagde Belgen gaat met de wagen op zomervakantie. En voor gezinnen met kinderen ligt dat percentage zelfs op 77%.
  • 40% kiest voor het vliegtuig.
  • Slechts 5% kiest voor een busreis en 2% neemt de trein.

BUDGET?

Het vakantiebudget van de Belg varieert tussen de 2.906 € en 2.139 € ifv de gezinstoestand. Bekijk de infographic voor de opvallendste verschillen!

MAILEN AAN’T ZWEMBAD?

Belgen gaan graag op vakantie, maar kunnen hun werk maar moeilijk loslaten, zo blijkt. 28% van de belgen blijft “contact houden” met de job, en daarmee laten we de Spanjaarden (22%), Italianen & Oostenrijkers (21%) en ook de Fransen (18%) vlot achter ons.

  • 14% leest z’n professionele mails (gemiddeld 0,5u per dag).
  • 11% beantwoordt ze ook (gemiddeld 1u per dag).
  • 3% blijft gewoon doorwerken…of toch van tijd tot tijd (tot 2u per dag).

VERBLIJFSFORMULE?

De populairste verblijfsformule onder de Belgen is het hotel (57%). Bij jongeren onder de 21 jaar kiest zelfs 71% (!) voor een hotelvakantie!

Reisbijstand?

In 2015 behandelde Europ Assistance niet minder dan 53.000 oproepen voor in totaal 33.000 gezinnen die bijstand nodig hadden op vakantie! In 1 dossier op 4 werd de klant gerepatrieerd.

Pech is nooit prettig….en al zeker niet op verlof. En allerminst als je er dan alleen voor staat. Ontdek hier welke bijstandsverzekeringen DOM aanbeveelt en vertrek met een gerust hart op verlof!

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.

Leave a Reply