Skip to main content

Heel wat ondernemers stellen ons de vraag of enkele cruciale verzekeringen geen uitsluiting of ‘kleine lettertjes’ bevatten in geval van een ‘pandemie’ (zoals Corona).

Wij begrijpen deze bezorgdheid en werkten met prioriteit aan een analyse van de meestvoorkomende polistypes & namen ook contact op met onze belangrijkste partners. Hieronder de belangrijkste conclusies.

Hopelijk heeft u deze dekkingen allemaal niet nodig, maar dat geldt eigelijk sowieso voor dit type verzekeringen.

Gewaarborgd Inkomen

Veruit de meeste vragen die we kregen gaan over deze essentiële dekking. We kunnen u geruststellen: er geldt géén uitsluiting voor pandemie of Corona. Wordt u arbeidsongeschikt naar aaanleiding van besmetting met het Coronavirus, dan geniet u dezelfde dekking als voor elke andere ziekte. Uw verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ zal u de verzekerde maandrente uitkeren na het verstrijken van de gekozen eigenrisicotermijn en in verhouding tot de vastgestelde arbeidsongeschiktheidsgraad.

Let op! Deze polis dekt arbeidsongeschiktheid als gevolg van een aantasting van uw fysieke mogelijkheden om te werken (door een ziekte of ongeval) en dus niet het verlies aan inkomsten doordat u een tijd in quarantaine moet doorbrengen of omdat projecten worden geannuleerd. Dergelijke risico’s zijn niet verzekerbaar. Ze zijn helaas onlosmakelijk verbonden met uw statuut van ‘zelfstandige’.

Overlijden

Heeft u een verzekering die voorziet in een voorzorgskapitaal bij overlijden, dan kunnen wij u geruststellen: ook in deze dekkingen gelden geen speciale clausules in geval van pandemie. Corona is dus een gedekte overlijdensoorzaak. Ook wie, ondanks een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken, afreist naar een risicogebied (zoal Lombardije) en ter plaatse besmet geraakt en overlijdt, is (doorgaans) gedekt.

Reisbijstand en annulatieverzekering

Dit zochten we op 9 maart 2020 al uit. U kan onze marktanalyse hier nog even nalezen.

Heel wat bedrijven zoeken dezer dagen hun heil in een bredere & versnelde uitrol van de mogelijkheden voor thuiswerk.  Dat brengt echter 2 belangrijke nieuwe risico’s met zich mee waarvoor we u graag waarschuwen:

Arbeidsongevallen: thuiswerk niet standaard verzekerd!

Werknemers die (regelmatig of sporadisch) thuiswerken zijn enkel correct verzekerd indien de optie “privé leven” in de arbeidsongevallenpolis werd opgenomen. Bent u dus net gestart met thuiswerk, of twijfelt u of deze optie in uw polis is opgenomen, neem dan contact op met ons kantoor. Onze specialisten kijken dit graag voor u na en zorgen ervoor dat uw medewerkers ook tijdens hun thuiswerk correct verzekerd zijn.

Cyberrisks

De snelheid waarmee bedrijven zich moeten aanpassen aan de Corona-realiteit is zo groot, dat er vaak binnenwegen worden genomen.

Vanuit een ‘overmacht-gevoel’ wordt toegelaten dat werknemers thuiswerken op eigen of onvoldoende beveiligde infrastructuur. Wij verwachten dat cybercriminelen de komende weken lelijk zullen huishouden en dat bedrijven bovenop de huidige Corona-miserie ook een digitaal virus te verwerken zullen krijgen. En dat wil u ècht vermijden, geloof ons.

Met een cyberrisico-verzekering bent u niet ‘beter beveiligd’, maar verzekert u zich van directe ondersteuning bij een potentieel incident, zowel door IT-professionals als door onze een gespecialiseerd advocatenkantoor. Bovendien bent u dankzij zo’n verzekering omringt met erg ruime waarborgen die u helpen om deze complexe problematiek het hoofd te bieden en te overleven. Onze cyberrisk-verzekeringen zijn meestal direct activeerbaar, ruimdekkend en niet duur. Bereken je tarief in 3 stappen op onze site.

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.

Leave a Reply