Skip to main content

TAK 21

Sinds 2018 worden spaarders geconfronteerd met een onprettige realiteit dat hun vermogen op spaarboekjes elk jaar minder waard wordt.  De ontvangen intrest is meestal lager dan de kosten die worden aangerekend door de bank.  En dan is er nog de inflatie die de reële koopkracht van je vermogen onderuit haalt.  Ook voor verzekeraars is dit geen evidente context, al lukt het hen vandaag om klanten een positief totaalrendement te bieden waardoor de belegde gelden wel hun koopkracht behouden.

Bekijk onze expertise

TAK 21 is een beleggingsverzekering met gewaarborgd kapitaal

In het verleden gaven verzekeraars een hoge intrestgarantie voor een beleggingsperiode van 8 jaar.  In ruil voor deze hogere rentevoet beloofde jij als klant om gedurende deze 8 jaar niet aan deze gelden te komen.  Je deed afstand van liquiditeit en werd daarvoor beloond.  

In goede jaren kreeg je via ‘winstdeelname’ zelfs een rendementsbonus toegekend bovenop de gewaarborgde rentevoet.

In de financiële realiteit van vandaag worden 100% veilige beleggingen helaas niet meer beloond met een hogere intrestvoet.  Ook niet als je bereid bent om afstand te doen van liquiditeit gedurende 8j.  De wereld is veranderd…en ook deze TAK 21-beleggingsproducten evolueerden mee : de betere TAK 21 -beleggingsformules die vandaag te krijgen zijn bieden de klant kapitaalgarantie (en dus gemoedsrust) + een jaarlijks variabele rentevoet + kans op een bonusrendement via toekenning van winstdeelname.

Op fiscaal vlak echter loont het wel degelijk om gedurende de eerste 8 jaar na opstart van je TAK 21 -belegging geen opnames te doen.  Immers, zodra het contract 8 jaar loopt, is het volledig vrijgesteld van 30% roerende voorheffing !  Tegenover dit mooie fiscale voordeel staat wel een eenmalige betaling van 2% verzekeringstaks.  

Het loont dus absoluut ook vandaag nog de moeite om in je beleggingsportefeuille een TAK 21 -beleggingslijn te openen, al is het maar op deze 8-jarige looptijd te laten starten.  Wie weet ziet de wereld er binnen enkele jaren weer helemaal anders uit en is er wel opnieuw intrest te krijgen.  Welnu, dan profiteert jouw veilige TAK 21-belegging hiervan mee en dit helemaal zonder roerende voorheffing !

De ene “TAK 21-beleggingsverzekering” is echter de andere niet : er zijn nogal wat verschillen. Zichtbare (vb. instap- en uitstapkosten) maar ook minder zichtbare (market-adjusted value, opnamemogelijkheden, …).  Met DOM als onafhankelijke gids pikt u er zo de ideale maatschappij uit!

Bekijk onze andere oplossingen en diensten voor individuen :  verzekerensparenvermogen

Had u graag persoonlijk contact? Contacteer ons team.